STVAR PRESTIŽA

“Zlatni grad“, ne zbog zlata već zbog čudesne zlatne svjetlosne game kojom ga sunce obasjava. Ime je Perast dobio po ilirskom plemenu Pirusta a iznad grada nalazi se sistem pećina Spile u kojima su ostaci života praistorijskih ljudi. Najveći procvat Perast je doživio u 17. i 18 vijeku kada je posjedovao flotu od preko stotinu brodova koji su trgovali ali i ratovali po cijelom Sredozemlju. Čuveni barokni slikar Tripo Kokolja ostavio je značajna djela u crkvama i palatama ovog grada, a posebno na Gospi od Škrpjela, ostrvu koje su napravili Peraštani preko puta grada.
Na Gospi od Škrpjela, čudu ljepote, istorije i legende i danas postoji crkva u kojoj su pomorci vjekovima ostavljali zavjetne ploče. Na platou ispred crkve narod Boke je napravio svojevrsno “ mirilište”. Danas je na ostrvu vrijedan muzej i predstavlja jednu od najvećih turtističkih atrakcija ovog dijela Evrope.
Postoji još jedno ostrvo preko puta Gospe od Škrpjela, Sveti Đorđe.
Prirodno ostrvo koje zovu i “ostrvo mrtvih” jer su na njemu grobnice vjerskih velokodostojnika, znamenitih ličnosti Perasta, ali i mornara kojima nije bilo mjesta na grobljima u Perastu.