Konoba Ćatovića Mlini

  • mne
  • en
  • ru

KE NOVA

PISALI SU O NAMA

Posted on

 

Bradt_logo

Morinj.
U 19. vijeku, ovo malo selo je imalo 13 prekookeanskih brodova . Danas tu su samo ribari, bosonogi, pocrnjeli i iskusni. Isključite motor i poslušajte vjetar koji šušti kroz grane vrba. Onda pratite žubor planinskog potoka oko malih brana, jezeraca prepunih pastrmki, patki i guski. Krenite stazom okruženom mimozom i kamelijama da pronađete blago prerušeno u stari mlin, sada konobu, Ćatovića Mlini. Mislite na hladni rižoto, sipino mastilo; mislite na topli rižoto, škampe; mislite na ledeni sauvignon, crnogorskog porijekla. Ovaj luksuzno udobni restoran u divnom okruženju od drevnog kamena izgleda kao da je sišao sa strana „Country Life-a“, zbog dubokih jastuka i mira kojim odiše. Ne postoji ništa slično u Crnoj Gori – visoko ga preporučuju zbog hrane, udobnosti i šarmantne porodice u čijem je vlasništvu više od 200 godina, po kojoj je nazvan i koja će se pobrinuti da uvijek budete zadovoljni. Na meniju su mnogi domaći proizvodi, uključujući vina.

 

Gough guide

Iz Kamenara, oštar zaokret na sjever u Risanski zaliv dovodi vas u MORINJ, gdje se nalazi jedan od najcjenjenijih restorana u Crnoj Gori. Smješten u starom mlinu okruženom bogatom vegetacijom, sa malim potokom i slatkim jezercetom sa patkama, Ćatovića mlini nudi morsku hranu najvišeg nivoa, sa velikim izborom različitih morskih i riječnih riba posluženih sa sosovima egzotičnih imena: najzanimljivija jela su grdobina u sosu od šafrana i gambori na buzaru (sos od paradajza i luka), ali ima i mnogo toga da vam otvori apetit, uključujući smeđe i crne rižotoe, spremljene na ribljoj bazi. Ljetnja terasa je pravo mjesto za obijedovanje, iako je i udoban i elegantno uređen enterijer u kamenu isto odličan za hladnije dane. Znakovi na glavnom putu vas jasno vode do restorana.

 

lonely_planet_logo

Isti kristalno čisti potok teče oko i ispod ovog bivšeg mlina, rustične kamene kuće sa pitoresknom planinskom pozadinom. Može da se prerušava u skromnu porodičnu konobu ali u realnosti ovo je jedan od najboljih restorana u Crnoj Gori. Gledajte guske kako sporo plivaju oko vas dok kušate čaroban hljeb i maslinovo ulje, koji se sami od sebe pojave na stolu. Riba je fokus jelovnika, ali tradicionalni njeguški specijaliteti su takođe u ponudi. Ako se zateknete tamo na topao dan, od srca vam preporučujemo hladna predjela od ribe – salatu od škampa i riže, salatu od mušlji, salatu od tune, bijelu ribu i ukusnu paštetu od ribe.

 

F-T

Ako je Boka Kotorska leptir, onda se na vrh krila dalje od Perasta nalazi jednako uspavano selo Morinj. Krenite prašnjavim putem, trkajući se sa lokalnim pilićima preko rupa, i doći ćete do restorana Ćatovića mlini – starog mlina porodice Ćatović. Ovdje je Lazar, vlasnik, izgradio veličanstven prototip za budućnost crnogorskog gostoprimstva, „restoran“ u originalnom smislu riječi „restauracija“. Potoci klokoću a mala vrela izviru svuda iz tla. Ptice šetaju po mokrim travnjacima, tiho se dozivajući oko prostora za obijedovanje gdje konobari podižu velike platnene baldahine (suncobrane) da zaštite stolove od jakog sunca.

 

Nova Montenegro

Selo Morinj (6 km od Risna) je od davnina poznato po vodenim putevima i mlinovima. Mlin porodice Ćatović sada je restoran sa jedinstvenom atmosferom, ugnježden između vode i bujne vegetacije. Stari kameni mlin pruža hlad i za vrijeme najtoplijeg ljeta. Bogat jelovnik nudi ribu i morske plodove pripremljene sa ukusom i servirane na mnoge različite načine. Odlična i pažljiva usluga.

 

petit_fute

Na pola puta između Herceg Novog i Kotora, u selu Morinj. To je mjesto koje ne smete da propustite. Nalazi se u vlasništvu porodice Ćatović preko 200 godina. Ovaj stari mlin je pretvoren u restoran 1997. godine. Idealno mjesto za ljetnji obrok, zato što restoran ima autentičnu baštu kroz koju protiče potok i mnogo zelenila oko velike terase. Unutra, u staroj kamenoj kući vlada duh „izgubljenog vremena“. Bogat izbor jela: ribe, plodovi mora itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *